Thursday, September 5, 2019

KEJADIAN ISI LUTSINAR DALAM MANGGIS

Kejadian isi manggis yang lutsinar adalah salah satu faktor yang mengurangkan kualiti buah manggis. Simptom ini banyak berlaku pada bahagian karpel atau segmen yang besar yang mengandungi biji yang segar.


Isi manggis tersebut bertukar dari warna putih kepada warna lutsinar dan dari tekstur isi yang lembut kepada tekstur yang pejal, agak rangup dan kurang manis. Ianya amat sukar untuk mengenalpasti simptom kejadian isi lutsinar dari luar kulit.


Kejadian lutsinar pada isi manggis berlaku pada peringkat pembentukan dan pembesaran buah serta pada peringkat kemasakan buah. Kejadian lutsinar dirangsang oleh kehadiran air hujan yang melebihi 20mm/sehari selama 2 ke 3 hari. Tekanan air (terutamanya selepas kemarau) akan meningkatkan pembentukan lutsinar pada isi manggis. Penyerapan air hujan berlaku melalui perikap (kulit manggis).


Specific gravity buah manggis yang mempunyai isi lutsinar adalah melebihi 1.0, manakala buah manggis yang normal mempunyai specific gravity kurang dari 1.0. Ini bermakna buah yang mempunyai isi lutsinar mempunyai ketumpatan yang lebih tinggi berbanding buah yang normal. Maka, buah yang mempunyai isi yang lutsinar akan tenggelam dan buah normal akan timbul! Kaedah ini membolehkan pengasingan buah yang mempunyai isi yang lutsinar berbanding buah yang normal.

"Specific gravity" ialah jisim atau berat sesuatu bahan yang dibandingkan dengan jisim air pada suhu 4 darjah celcius. Specific gravity air ialah 1.0.

#BahagianPembangunanIndustriTanamanPutrajaya
#JabatanPertanianMalaysia

No comments:

Post a Comment

APA ITU SONIC BLOOM DAN KESAN KEPADA PERTUMBUHAN POKOK?

Sonic Bloom ialah teknologi yang melibatkan kombinasi gelombang bunyi pada frekuensi yang tinggi dan nutrien untuk meningkatkan produktiviti...