Tuesday, November 24, 2020

KENAPA TEMBIKAI KUNING BERWARNA KUNING?

Di Malaysia, buah tembikai yang mempunyai isi berwarna kuning jarang ditemui dipasaran. Ini adalah kerana buah tembikai ini ditanam dalam jumlah yang sedikit oleh pengusaha dan digunakan hanya untuk mendapatkan sumber bunga jantan untuk melakukan kerja-kerja pendebungaan kepada pokok tembikai merah bagi menghasilkan tembikai merah yang tidak berbiji. Untuk bacaan seterusnya mengenai pendebungaan ini, sila klik disini

Tembikai kuning ini mempunyai kandungan kemanisan yang lebih tinggi berbanding tembikai merah. Namun, kulitnya yang agak rapuh dan nipis menjadikan kerja-kerja pemasaran menjadi agak sukar. 

Pada dasarnya, jika kita perhatikan dari kulit luar, tidak banyak perbezaan diantara tembikai merah dan tembikai kuning. Apa sebenarnya yang menyebabkan tembikai merah berwarna merah dan tembikai kuning berwarna kuning?

Tembikai kuning tidak atau mungkin hanya mengandungi sedikit sahaja fitonutrien yang dinamakan lycopene, iaitu antioksida yang menyebabkan buah tomato dan anggur berwarna merah! 

Lycopene adalah antioksida yang baik untuk kesihatan tubuh badan manusia. Ia membantu mengurangkan kesan dari panahan matahari, bagus untuk kesihatan jantung dan mengurangkan risiko serangan penyakit kanser. Lycopene banyak terdapat dalam buah-buahan yang berwarna merah seperti tomato dan jambu batu merah! 🥰

Walau bagaimanapun, tembikai kuning mempunyai kandungan beta-carotene seperti yang terdapat pada lobak! 


#InstitutPertanianTitiGantongPerak
#JabatanPertanianMalaysia

24/11/2020




No comments:

Post a Comment

APA ITU SONIC BLOOM DAN KESAN KEPADA PERTUMBUHAN POKOK?

Sonic Bloom ialah teknologi yang melibatkan kombinasi gelombang bunyi pada frekuensi yang tinggi dan nutrien untuk meningkatkan produktiviti...