Buah rambutan (Nephelium lappaceum) sememangnya enak dimakan. Akak suka isi rambutan yang agak lekang dan kurang berair...
Sumber dari google |
Tahu tak selain isi rambutan, bijinya juga boleh dimakan? Di sini akak akan kongsi resepi mak akak untuk panduan semua. Biji rambutan ini boleh digoreng atau dipanggang mengikut selera masing-masing.
Jika yang suka cara goreng, biji rambutan yang sudah dibasuh, digaul dengan sedikit garam dan digoreng dalam minyak panas.
Goreng biji rambutan sehingga kekuningan. Setelah itu, biji yang sudah masak, diangkat dan dihidangkan. Rasa biji rambutan yang sudah digoreng ini adalah seperti biji badam. Hmmm.... bolehlah cuba buat biskut raya guna biji rambutan pula... Kan?
Terima kasih buat adik akak, Nur Hafizun diatas gambar biji rambutan goreng. Nanti tolong goreng lagi untuk akakmu ini tau!
Buat semua, selamat mencuba...
Fb page: Nur Hafizah Sharudin
Youtube : Nur Hafizah Sharudin
#Nilaitambahpenanamdurian
#BahagianPembangunanIndustriTanamanPutrajaya
#JabatanPertanianMalaysia
No comments:
Post a Comment