Kelapa botak ialah kelapa muda yang dibuang kulit dan tempurung hampir separuh dari buah kelapa. Isi kelapa masih terlekat pada tempurung kelapa berkenaan. Manakala kelapa telur pula ialah kelapa muda yang dikeluarkan isinya dari tempurungnya. Isi yang dikeluarkan itu putih dan bulat berbentuk telur.
Kelapa telur; isi kelapa dikeluarkan dari tempurung
Kelapa botak; isi kelapa masih melekat di tempurung
Untuk menghasilkan kelapa botak dan terutamanya kelapa telur, kelapa yang dipetik tidak boleh terlalu muda kerana isinya yang masih lembut menyukarkan pembentukan kelapa botak atau kelapa telur. Kelapa juga tidak boleh terlampau tua kerana isinya telah keras.
Selain pemilihan buah kelapa, pisau tanduk kerbau akan digunakan untuk menghasilkan kelapa botak dan kelapa telur. Pisau yang istimewa ini adalah diperbuat dari tanduk kerbau jantan. Tanduk kerbau jantan dipilih kerana strukturnya lebih lembut berbanding tanduk kerbau betina yang kecil dan lebih padat. Pisau tanduk kerbau ini boleh melentur tanpa patah dan membuatkan ianya sesuai digunakan untuk mengeluarkan isi kelapa dari tempurung kelapa.
Penghasilan kelapa botak menggunakan pisau tanduk kerbau
Kaedah menghasilkan kelapa telur menggunakan pisau tanduk kerbau
Tanduk kerbau jantan yang panjang dan berongga
Pisau tanduk kerbau
Pisau tanduk kerbau yang boleh melentur tanpa patah.
Kelapa telur yang telah siap
Setelah itu, kelapa botak atau kelapa telur boleh dihias cantik menggunakan payung kecil dan bunga orkid untuk dihidangkan.... Hmmmm.....enak dan segarnya jika dapat minum waktu cuaca yang panas....
#BahPembangunanIndustriTanamanPutrajaya
#JabatanPertanianMalaysia
6/11/2019
Mana nak dapatkan pisau tanduk kerbau itu
ReplyDelete