Warna yang akak maksudkan ialah warna semulajadi pada makanan tersebut tau! Bukan dari pewarna yang kita guna! Jangan salah faham...ha ha ha ha...
MENGAPA BUAH-BUAHAN DAN SAYUR-SAYURAN MEMPUNYAI PELBAGAI WARNA?
Gambar sumber google
Setiap warna dalam dalam buah-buahan dan sayur-sayuran adalah disebabkan oleh kimia semula jadi yang spesifik iaitu phytonutrients yang membantu melindungi tumbuh-tumbuhan dari bakteria, serangga, sinaran matahari dan pelbagai ancaman yang lain.
Warna-warna ini juga sebenarnya mempunyai khasiat dan fungsi yang tersendiri dalam diet makanan manusia. Akak cuba kongsikan sedikit maklumatvyang sempat akak kumpul untuk bacaan semua.
Gambar sumber google
WARNA PUTIH
Gambar sumber google
Warna putih pada makanan mempunyai banyak nutrien yang berkhasiat untuk tubuh seperti anthoxanthins, sulfur, dan quercetin.
Bahan-bahan ini membantu menstabilkan hormon dalam tubuh serta dapat meningkatkan sistem imun dalam tubuh kerana ia berfungsi sebagai anti-viral, anti-fungal dan anti-radang yang membantu tubuh untuk melawan serangan.Contoh makanan berwarna putih ialah:
Bawang putih,
Bawang,
Cendawan
Bunga kobis
Pisang
WARNA HIJAU
Gambar sumber google
Warna hijau pada makanan adalah disebabkan kehadiran klorofil yang merupakan pembersih semulajadi darah yang membantu aktiviti buah pinggang dan hati dalam membuang toksik dalam tubuh.
Makanan berwarna hijau mengandungi kandungan vitamin K yang tinggi yang membantu membekukan darah dan membina tulang yang kuat.
Contoh makanan berwarna hijau ialah:
Sawi
Brokoli
Kacang hijau
Saleri
Bayam
Makanan berwarna hijau mengandungi kandungan vitamin K yang tinggi yang membantu membekukan darah dan membina tulang yang kuat.
Contoh makanan berwarna hijau ialah:
Sawi
Brokoli
Kacang hijau
Saleri
Bayam
WARNA KUNING
Makanan berwarna kuning kaya dengan vitamin C. Ia membantu mengurangkan keradangan dalam tubuh dan mengurangkan kesan alergi serta dapat mengekalkan kesihatan kulit. Vitamin C berfungsi mengawal radikel bebas dalam tubuh.
Makanan berwarna kuning juga mengandungi bioflavanoids yang menguatkan kolagen dalam kulit, bahagian tendon, ligamen dan tulang rawan.
Contoh makanan berwarna kuning ialah:
Lemon
Nanas
Mangga
Jagung
Gambar sumber google
Makanan berwarna kuning kaya dengan vitamin C. Ia membantu mengurangkan keradangan dalam tubuh dan mengurangkan kesan alergi serta dapat mengekalkan kesihatan kulit. Vitamin C berfungsi mengawal radikel bebas dalam tubuh.
Makanan berwarna kuning juga mengandungi bioflavanoids yang menguatkan kolagen dalam kulit, bahagian tendon, ligamen dan tulang rawan.
Contoh makanan berwarna kuning ialah:
Lemon
Nanas
Mangga
Jagung
WARNA OREN
Makanan berwarna oren tinggi kandunga beta-karoten, yang akan ditukarkan oleh tubuh krpada Vitamin A dan antioksidan.
Gambar sumber google
Makanan berwarna oren tinggi kandunga beta-karoten, yang akan ditukarkan oleh tubuh krpada Vitamin A dan antioksidan.
Nutrien yang terdapat pada makanan berwarna oren ini membantu dalam mengelak serangan kanser, penyakit jantung, serta membantu bahagian membran mukus dalam meningkatkan sistem imun badan. Ia juga penting dalam mengekalkan kesihatan mata dan kulit.
Contoh makanan berwarna oren ialah:
Labu
Kentang manis
Limau
WARNA MERAH
Gambar sumber google
Makan berwarna merah kaya dengan lycopene dan anthocyanin yang berfungsi untuk membantu sistem pengedaran serta pembinaan dinding sel yang sihat.
Ia memperbaiki tekanan darah, fungsi organ dan pengedaran darah. Ia juga berfungsi dalam melindungi kulit dari panahan UV sinaran matahari yang akan merosakkan.
Contoh makanan berwarna merah ialah:
Tomato
Tembikai
Cili merah
Bit
Nutrien dari makanan berwarna ungu dan biru dikatakan dapat mengelak dari serangan pelbagai penyakit. Ia juga mampu meningkatkan kadar kolestrol baik dalam badan serta dapat membantu kecergasan otak dan meningkatkan memori.
Selain itu, ia membantu merawat kerosakan sel serta turut mengurangkan proses penuaan pada kulit. Ia turut dapat membantu mengurangkan kesan penyakit alzheimer kepada golongan tua.
Contoh makanan berwarna ungu dan biru ialah:
Blueberi
Terung ungu
Kobis ungu
Anggur
Anggur
Semoga maklumat yang sedikit yang akak kongsi disini memberi panduan kepada kita dalam mempelbagaikan hidangan mengikut warna yang berbeza kandungan khasiat didalamnya. Wallahualam
Hidangkan buah mangga dan buah naga.
Jemput makan....
#BahPembangunanIndustriTanamanPutrajaya
#JabatanPertanianMalaysia
23 April 2020
No comments:
Post a Comment