Sunday, November 8, 2020

KAEDAH PENGHASILAN BIJI BENIH BETIK SEKAKI

Salah satu proses yang perlu dibuat untuk menghasilkan benih betik adalah membuang kulit aril yang menyaluti biji betik yang dimakan sarkotesta. Sarkotesta akan menyebabkan biji betik dalam keadaan dorman dan lambat bercambah. Ini menyebabkan percambahan yang rendah dalam betik. 

Peringkat dorman adalah dimana peringkat dimana percambahan dihalang atau dilambatkan sehingga keadaan persekitaran sesuai untuk biji bercambah.  

Bagi menghasilkan sekilo benih betik, anggaran dalam 300kg betik diperlukan. Sebiji betik hanya boleh menghasilkan sekitar 80g biji betik basah sahaja. 

Pada berat 1g biji betik, akan terdapat sekitar 60 biji biji betik. Anggaran sekilo biji betik, terdapat sejumlah 6000 biji betik yang nilainya dipasaran sekilo berharga RM1,300.00 ! 



KAEDAH PENGHASILAN BENIH 

1. Pilih buah betik hermafrodit gred A 
    yang telah mencapai index 4 yang 
    bebas dari serangan serangga dan 
    penyakit terutama penyakit Virus 
    Bintik Cincin dan Mati Rosot. (Bagi 
    mengeluarkan biji benih betik, perlu 
    pastikan betik dari varieti atau jenis lain 
    tidak ditanam sekitar radius 500 meter 
    dari pokok yang alan dijadikan benih. Ini 
    adalah untuk menjaga ketulenan biji 
    benih yang dihasilkan. 

2. Buah betik yang telah dipilih akan 
    dipotong bagi mengambil hanya biji 
    dari bahagian tengah (3/5 bahagian) 
    sahaja diambil sebagai langkah         
    kawalan kualiti biji benih yang terhasil.
3. Biji benih dikeluarkan dari buah dan 
    direndam. Biji benih yang terapung 
    akan dibuang dan tidak akan dijadikan 
    benih. Hanya biji yang tenggelam 
    sahaja akan di proses untuk dijadikan 
    benih. 

4. Biji benih yang terpilih perlu menjalani 
    proses membuang aril luar (sarkotesta) 
    yang menyaluti biji benih berkenaan. 

Proses membuang sarkotesta

Biji betik yang telah dibuang sarkotesta (kiri). 
Biji betik yang belum dibuang sarkotesta (kanan)

5. Biji benih yang telah dibuang 
    sarkotesta, akan dibasuh bersih bagi 
    membuang lebihan sarkotesta pada 
    kulit. Selepas dibersihkan, biji benih 
    akan dirawat dengan racun kulat. 

6. Betik dikeringkan pada suhu ambien 
     selama 4 ke 7 hari sebelum disimpan 
     pada suhu 10 - 15 darjah celsius.

7. Ujian percambahan biji benih perlu 
    dijalankan di makmal ujian biji benih.     
    Biji benih perlu melepasi sebanyak 70% 
    sebelum ia diedar kepada pelanggan. 

Ingin akak maklumkan, biji betik mempunyai enzim Papain yang alan memberi kesan kepada tangan semasa proses pembuangan sarkotesta pada biji betik. Maka pekerja perlu memakai sarung tangan bagi mengurangkan kesan enzim Papain pada tangan. Boleh baca disini bagi mendapatkan maklumat tambahan mengenai enzim Papain.

Di sini akak ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada Bahagian Pembangunan Industri Tanaman (BPIT) Titi Gantong, Jabatan Pertanian Negeri Perak diatas perkongsian maklumat, penghargaan yang tidak terhingga akak rakamkan buat puan Norhayati Haron, Ketua Penolong Pengarah, BPIT Titi Gantong, kerana berkongsi maklumat yang berkaitan. 


     Poster proses pengeluaran benih betik        oleh Bahagian Pembangunan Industri                        Tanaman Negeri Perak


#InstitutPertanianTitiGantongPerak
#JabatanPertanianMalaysia

8/11/2020




No comments:

Post a Comment

APA ITU SONIC BLOOM DAN KESAN KEPADA PERTUMBUHAN POKOK?

Sonic Bloom ialah teknologi yang melibatkan kombinasi gelombang bunyi pada frekuensi yang tinggi dan nutrien untuk meningkatkan produktiviti...