Peringkat dorman adalah dimana peringkat dimana percambahan dihalang atau dilambatkan sehingga keadaan persekitaran sesuai untuk biji bercambah.
Bagi menghasilkan sekilo benih betik, anggaran dalam 300kg betik diperlukan. Sebiji betik hanya boleh menghasilkan sekitar 80g biji betik basah sahaja.
Pada berat 1g biji betik, akan terdapat sekitar 60 biji biji betik. Anggaran sekilo biji betik, terdapat sejumlah 6000 biji betik yang nilainya dipasaran sekilo berharga RM1,300.00 !
KAEDAH PENGHASILAN BENIH
1. Pilih buah betik hermafrodit gred A
yang telah mencapai index 4 yang
bebas dari serangan serangga dan
penyakit terutama penyakit Virus
Bintik Cincin dan Mati Rosot. (Bagi
mengeluarkan biji benih betik, perlu
pastikan betik dari varieti atau jenis lain
tidak ditanam sekitar radius 500 meter
dari pokok yang alan dijadikan benih. Ini
adalah untuk menjaga ketulenan biji
benih yang dihasilkan.
2. Buah betik yang telah dipilih akan
dipotong bagi mengambil hanya biji
dari bahagian tengah (3/5 bahagian)
sahaja diambil sebagai langkah
kawalan kualiti biji benih yang terhasil.
3. Biji benih dikeluarkan dari buah dan
direndam. Biji benih yang terapung
akan dibuang dan tidak akan dijadikan
benih. Hanya biji yang tenggelam
sahaja akan di proses untuk dijadikan
benih.
4. Biji benih yang terpilih perlu menjalani
proses membuang aril luar (sarkotesta)
yang menyaluti biji benih berkenaan.
Biji betik yang telah dibuang sarkotesta (kiri).
Biji betik yang belum dibuang sarkotesta (kanan)
5. Biji benih yang telah dibuang
sarkotesta, akan dibasuh bersih bagi
membuang lebihan sarkotesta pada
kulit. Selepas dibersihkan, biji benih
akan dirawat dengan racun kulat.
6. Betik dikeringkan pada suhu ambien
selama 4 ke 7 hari sebelum disimpan
pada suhu 10 - 15 darjah celsius.
7. Ujian percambahan biji benih perlu
dijalankan di makmal ujian biji benih.
Biji benih perlu melepasi sebanyak 70%
sebelum ia diedar kepada pelanggan.
Ingin akak maklumkan, biji betik mempunyai enzim Papain yang alan memberi kesan kepada tangan semasa proses pembuangan sarkotesta pada biji betik. Maka pekerja perlu memakai sarung tangan bagi mengurangkan kesan enzim Papain pada tangan. Boleh baca disini bagi mendapatkan maklumat tambahan mengenai enzim Papain.
Di sini akak ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada Bahagian Pembangunan Industri Tanaman (BPIT) Titi Gantong, Jabatan Pertanian Negeri Perak diatas perkongsian maklumat, penghargaan yang tidak terhingga akak rakamkan buat puan Norhayati Haron, Ketua Penolong Pengarah, BPIT Titi Gantong, kerana berkongsi maklumat yang berkaitan.
#InstitutPertanianTitiGantongPerak
#JabatanPertanianMalaysia
8/11/2020
No comments:
Post a Comment