Cendawan kobis bunga (lion mane) atau nama saintifiknya Hericium erinaceus ini belum begitu popular di Malaysia. Ini adalah kerana ia belum dipromosikan secara besar-besaran dan penanaman cendawan jenis ini belum mendapat tempat dihati penanam cendawan. Cendawan yang comel ini mempunyai morfologi yang sangat comel dengan untaian seakan gebu menyerupai rerambut atau janggut. Cendawan ini pernah diberi nama Cendawan kepala kera termasuk janggut singa, janggut lelaki tua, dan landak.
permukaan cendawan bunga kobis.
.
Cendawan adalah salah satu tanaman yang perlu ditanam secara organik dan setiap spesis cendawan mempunyai nilai nutrisi tersendiri dalam meningkatkan kesihatan tubuh manusia. Bahan aktif yang terdapat daripada cendawan bunga kobis ini mampu meningkatkan pertumbuhan saraf dan merangsang daya ingatan.
.
Menurut Dr. Hjh Maiminah; Universiti Putra Malaysia, cendawan bunga kobis dikatakan dapat membantu merangsang pertumbuhan saraf serta berpotensi untuk merawat penyakit saraf seperti trauma saraf akibat strok dan juga penyakit Alzheimer, membantu menguatkan otot, gerak balas motor dan fungsi kognitif, membantu merawat ulser perut serta membantu meningkatkan sistem imuniti.
.
Kajian yang diterbitkan dalam Journal of Neurochemistry, bahan isoindolin yang digelar "N-de phenylethyl isohericerin" dan derivatif hidrofobiknya "hericene A" sangat mujarab dalam menggalakkan pertumbuhan akson yang meluas dan neurit dalam neuron hippocampus yang dikultur. (Sebagai tambahan, hippocampus adalah bahagian otak yang menyimpan memori).
.
Selain kebaikan untuk kesihatan otak, cendawan ini turut mengandungi bahan yang turut memberi kebaikan kepada kesihatan jantung dan usus. Diantaranya, ia mampu untuk mengurangkan kandungan kolestrol dalam salur darah, mengurangkan tekanan darah tinggi, membantu mengurangkan kencing manis, mengurangkan keradangan dan meningkatkan sistem imun tubuh.
RESEPI BERASASKAN CENDAWAN KOBIS BUNGA
.
Ramai yang tanya bagaimana untuk menikmati cendawan ini. Cendawan ini boleh dicuba dalam pelbagai cara, rebus, goreng dan sebagainya. Apa rasa cendawan ini? Ada yang mengkategorikan rasanya seperti ayam, ada yang kata rasa udang.... Dan kadang-kadang akan ada sedikit pahit dihujung.
.
Disini saya kongsikan resepi istimewa cendawan bunga kobis dari Chef Dave
------------------------------------------------------------
Masa penyediaan : 10 minit
Masa memasak : 15 minit
Hidangan : 4 pax
Resipi
Bahan-bahan:
400gram cendawan kobis bunga
3 ulas bawang putih(tumbuk)
½ inchi halia (tumbuk)
½ sudu kecil serbuk kunyit
½ sudu kecil garam
2 sudu besar minyak
1 bawang merah (potong kecil)
5 cili kering
1 daun kari
1 bunga lawang
1.5 inchi kulit kayu manis
¼ sudu kecil jintan manis
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil gula merah
50ml air
Sedikit perahan jus limau
Garam
Hiasan :
Cili hijau
Daun kari
Cara memasak :
1. Rendam dahulu cendawan Kobis bunga dan perah. Buat seperti ini beberapa kali sehingga air rendaman nampak sedikit jernih.
2. Kemudian, carik dan ketepikan.
3. Tumbuk bawang merah dan halia. Kemudian masuk ke dalam cendawan kobis bunga.
4. Masukkan serbuk kunyit dan garam. Gaul sebati dan goreng sehingga keperangan. Angkat dan ketepikan.
5. Sediakan kuali lain, tumis jintan manis, bunga lawang, kulit jayu manis, daun kari dan cili kering. Tumis sehingga naik bau.
6. Kemudian, masukkan bawang merah, serbuk kari, serbuk cili dan kacau sebati.
7. Kemudian masukkan air dan kacau, biar seketika sehingga pecah minyak.
8. Masukkan cendawan kobis bunga. Kacau sebati.
9. Masukkan gula merah, garam, cili hijau, daun kari dan sedikit perahan limau.
10. Kacau sebati dan sedia untuk dihidang.
Selamat mencuba ✌️🥰
24 September 2023
Jam 22:59
#InstitutPertanianTitiGantung
#JabatanPertanianPerak
#JabatanPertanianMalaysia
No comments:
Post a Comment