Tombong kelapa merupakan salah satu dari bahagian yang terdapat didalam buah kelapa yang sedap dimakan. Ia mempunyai rasa rangup diluar, dan seakan span didalam, beserta rasa berjus kemanisan air kelapa didalam.
Tombong ini hanya diperolehi dari buah kelapa yang sudah mula bercambah. Semakin panjang pucuk yang keluar, saiz tombong semakin membesar. Namun, kemanisan tombong juga akan turun berkurang.
Tahukah kita apa sebenarnya fungsi tombong ini?
Tombong ini adalah bahagian yang bersambung dengan embrio kelapa Ia adalah seumpama kotiledon bagi membekalkan makanan untuk semasa percambahan biji kelapa. Tombong ini akan mula membesar dan berkembang menghala ke bahagian dalam buah kelapa. Tombong ini akan mula menyerap air kelapa dan akan semakin mengembang dan membesar.
Tombong akan berhenti mengembang dan membesar sebaik sahaja ia memenuhi keseluruhan tempurung dan apabila semua endosperma telah diserap.
Nutrien yang telah dicerna dan diserap oleh tombong akan disalurkan kepada embrio untuk pembentukan pucuk dan akar (percambahan).
Tombong bertindak sebagai pembekal makanan kepada anak pokok kelapa dalam tempoh lebih kurang 4 bulan sahaja. Selepas proses ini, anak pokok kelapa memerlukan bekalan nutrien yang akan diambil dari proses fotosintesis serta melalui akar.
Jika ingin membaca lebih lanjut sila klik disini.
Subhanallah...
#BahPembangunanIndustriTanamanPutrajaya
#JabatanPertanianMalaysia
23/9/2019
Nice Sharing
ReplyDelete