Teringat zaman kanak-kanak saya dahulu. Terdapat beberapa pokok kelapa dikeliling rumah. Bila mak saya nak masak gulai, dari pokok inilah santan diperah. Itu belum lagi kena buat penyapu lidi, petik buah muda untuk diminum, petik putik muda untuk dicicah dengan kicap dan macam-macam lagi.
Salah satu perkara yang sangat jarang dilakukan sekarang ialah menghasilkan minyak masak menggunakan santan kelapa. Saya dan adik-adik sering dipertanggungjawab untuk memasak santan sehingga menjadi minyak masak.
Di sini saya akan berkongsi kaedah yang mak pernah guna buat sesiapa yang berminat untuk mencuba membuat minyak masak sendiri di rumah.
#Kaedahnya:
1. Perah kelapa yang sudah diparut untuk mengeluarkan santannya. Kelapa yang dipilih perlulah cukup matang dan sesuai untuk dibuat santan. Jika kelapa yang belum matang, santannya sedikit. Buah yang terlalu tua juga mempunyai santan yang sedikit.
2. Santan yang telah diperah, dibiarkan untuk mengasingkan kandungan air dan santan.
3. Asingkan santan dari air.
4. Santan yang telah diasingkan di letak dalam periuk.
5. Pasang api dan kacau santan perlahan-lahan.
6. Kacau sehingga santan tadi bertukar menjadi warna kuning jernih. Santan telah bertukar nenjadi minyak.
7. Sejukkan. Asingkan minyak dari tahi minyak dengan penapis.
8. Simpan minyak dalam botol. Minyak telah sedia untuk digunakan.
Selamat mencuba
#BahPembangunanIndustriTanamanPutrajaya
#JabatanPertanianMalaysia
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
APA ITU SONIC BLOOM DAN KESAN KEPADA PERTUMBUHAN POKOK?
Sonic Bloom ialah teknologi yang melibatkan kombinasi gelombang bunyi pada frekuensi yang tinggi dan nutrien untuk meningkatkan produktiviti...
-
Pokok kari ( Murraya koenigii ) turut dipanggil daun kari atau karapulei memang terkenal dengan daunnya sebagai perisa dalam makanan terutam...
-
Pokok tembikai Citrullus lanatus memerlukan masa 70 hingga 80 hari untuk mendapatkan hasil bergantung kepada varieti tembikai yang ditanam....
-
Getah betik ini sedikit berasid dan mengandungi hampir 80% kandungan air. Ia turut mengandungi gula, kanji, minerals dan lain-lain, termasuk...
No comments:
Post a Comment