Friday, December 6, 2019

CENDAWAN BUNGA KOBIS UNTUK PERTUMBUHAN SARAF

Cendawan bunga kobis (Hericium erinaceus) merupakan cendawan yang berasal dari kawasan iklim sederhana sejuk yang tumbuh di batang kayu keras. Cendawan ini kurang dikenali di Malaysia dan sukar didapati dipasaran, namun kini cendawan ini sudah mula ditanam di Malaysia dan boleh ditanam didalam rumah cendawan menggunakan kaedah bongkah.


Cendawan bunga kobis yang tumbuh pada habitat asal. 

Suhu yang optima untuk pertumbuhan cendawan ini ialah pada suhu 25 darjah celcius dan tumbuh dengan baik pada substrat yang agak berasid pada bacaan ph6.


Permukaan cendawan kobis bunga yang seakan-akan rerambut seakan janggut


Suhu yang optima untuk pertumbuhan miselium cendawan kobis adalah pada suhu 21 hingga 24 darjah celsius pada kelembapan media antara 50 hingga 70% dan intensiti cahaya pada 200 hingga 400 lux.

Terdapat banyak khasiat yang terkandung dalam cendawan kobis bunga ini. Cendawan ini mampu merangsang pertumbuhan sistem saraf dan mampu mengurangkan serta merawat risiko serangan saraf seperti Alzeimer, strok dan dimensia disamping dapat membantu menguatkan otot, gerak balas motor dan fungsi kognitif.

Cendawan Hericium erinaceus mengandungi komponen hericenone dan erinacine yang terbukti membantu untuk merangsang rembesan nerve growth factor (NGF) iaitu protin yang berfungsi untuk membaiki dan membina neuron-neuron yang baru.

Akak juga terbaca yang cendawan bunga kobis ini mengandungi bahan lektin yang mampu merencat pengumpulan sel darah merah. Ia juga mampu merawat ulser perut; serta berfungsi sebagai anti keradangan, anti tumor dan anti kanser. Ia juga merendahkan kandungan lipid dan meningkatkan sistem imunisasi dalam badan. Seperti cendawan yang lain, cendawan ini turut membantu mengurangkan proses penuaan.

Alhamdulillah, akak berpeluang untuk merasai cendawan bunga kobis segar yang akak beli dari kawan-kawan akak iaitu Madam Cheng Poh Guat (pemilik Vita Agrotech Sdn Bhd, di Tanjung Sepat) dan encik Magnus Wong. Cendawan ini mempunyai rasa yang manis dan isinya lembut, dan ia turut ada sedikit pahit. Rasa pahit ini boleh dibuang denga cara masakan yang betul.

Cendawan bunga kobis yang di tanam di Vita Agrotech Sdn Bhd

Cendawan kobis bunga tersusun rapi di rak


Cendawan kobis bunga yang sudah sesuai untuk dipetik


Bagi akak, cendawan kobis bunga ini sesuai untuk pelbagai jenis masakan. Namun, akak suka menikmati sup cendawan berbanding kaedah masakan yang lain kerana ia mengekalkan rasa asli cendawan tanpa banyak campuran perisa yang lain.

Cendawan kobis bunga yang dipamer dan dijual oleh encik Magnus Wong semasa simposium dan fiesta cendawan di Pusat Sains Negara baru-baru ini.


Cendawan kobis bunga yang dijual dengan harga RM15.00 







Di sini akak kongsikan salah satu kaedah memasak sup cendawan yang akak ambil dari Dr Wong Kah Hui. Selamat mencuba.



SUP CENDAWAN BUNGA KOBIS (MASAKAN CINA)

Bahan-bahan:
200 g cendawan kobis bunga
500 g peha ayam
30 g buah goji ( direndam 20 minit)
30 g kurma merah (direndam 20 minit)
11 keping halia segar
4 liter air
Secubit garam

Cara memasak:
🐣 Cendawan direndam dalam air suam selama sejam bagi mengeluarkan rasa pahit. Dalam tempoh merendam, air perlu ditukar. Air perlu diperah keluar dari cendawan.

🐣Masukkan 3 keping halia ke dalam air yang sedang mengelak didalam periuk. Letakkan cendawan dan rebus selama 5 minit.

🐣Selepas direbus, cendawan diangkat dan dicuci dibawah air yang mengalir. Perah cendawan tersebut dan letak didalam bekas yang bersih.

🐣Dalam periuk yang lain, letak 2 liter air, peha ayam dan 8 keping halia. Rebus pada suhu yang tinggi selama 6 minit.

🐣Tambah cendawan dan bahan-bahan lain dan rebus pada suhu yang rendah selama satu jam. Letakkan garam secukup rasa.
Selamat mencuba

Jika berminat untuk terus membaca faktor pertumbuhan cendawan , sila klik disini.



#BahPembangunanIndustriTanamanPutrajaya
#JabatanPertanianMalaysia

7/12/2019






1 comment:

  1. Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢
    💐 Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

    3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼

    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    Skg sudah sembuh dari kanser.
    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ………………………………………………………………………....
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ..........................................................................
    ▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
    Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
    ..........................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................
    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    ReplyDelete

APA ITU SONIC BLOOM DAN KESAN KEPADA PERTUMBUHAN POKOK?

Sonic Bloom ialah teknologi yang melibatkan kombinasi gelombang bunyi pada frekuensi yang tinggi dan nutrien untuk meningkatkan produktiviti...