Namun setelah dikongsi oleh Dr Munusamy Rajamanikam, Pakar Rawatan Ayurveda dari LK Ayurveda Research Training Centre di Lumut, Perak, barulah akak mengenali pokok cincau ini 😅. Terima kasih Dr....💖
Di Malaysia, terdapat 3 spesis pokok cincau yang telah dikenal pasti.
1. Pokok cincau hijau jenis memanjat.
(Cyclea barbata)
Terdapat dua ciri berbeza pada pokok
cincau jenis memanjat ini. Perbezaan
dapat dilihat pada permukaan daunnya.
Ada permukaan daunnya licin berkilat
dan ada yang mempunyai permukaan
daun yang berbulu.
2. Pokok cincau perdu (Premma
oblongifolia)
Pokok cincau ini merupakan tumbuhan
renek yang berkayu atau perdu.
3. Pokok cincau hitam (Mesona spp.)
Pokok ini tumbuh rendah dan berbatang
lembut dari keluarga pudina. Spesis
yang sering digunakan ialah Mesona
chinensis, Mesona procumbens
dan Mesona palustris.
Cincau yang terhasil dari daun ini akan
berwarna hitam.
RESEPI MENGHASILKAN CINCAU
-----------------------------------------------------
Bahan-bahan:
---------------------
1 liter air mineral
9 helai daun cincau (ada yang menggunakan segengam daun)
Cara memasak:
------------------------
1. Daun cincau dicuci bersih dan urat
kasar yang terdapat pada daun
dibuang.
2. Campuran air dan daun didalam
blender. Blend hingga halus. Daun ini
juga boleh diramas sehingga hancur.
(Boleh kurangkan penggunaan air jika
tidak mahu cincau yang lembik)
3. Tapis daun cincau yang telah hancur
dengan penapis bagi mengeluarkan air
lendiran daun cincau.
4. Masukkan air lendir cincau tadi ke
dalam bekas. Sejukkan didalam peti
sejuk.
5. Setelah beku, potong cincau dan
nikmati mengikut citarasa sendiri.
Tidak banyak maklumat yang dapat akak kongsikan didalam artikel ini pada kali ini. Akak akan cuba update maklumat dari masa ke semasa jika berkaitan. In sya Allah.
Alamak.... Terbayang keenakan cincau yang sejuk....
#InstitutPertanianTitiGantongPerak
#JabatanPertanianMalaysia
1/12/2020
No comments:
Post a Comment