Monday, November 30, 2020

RUPANYA CINCAU DIHASILKAN DARI DAUN, BUKAN DARI AGAR-AGAR!

Selama ini akak menyangka cincau yang dijadikan minuman penyejuk badan adalah dihasilkan dari bancuhan agar-agar! 🤭. 

                            Cincau hitam

                             Cincau hijau

Namun setelah dikongsi oleh Dr Munusamy Rajamanikam, Pakar Rawatan Ayurveda dari LK Ayurveda Research Training Centre di Lumut, Perak, barulah akak mengenali pokok cincau ini 😅. Terima kasih Dr....💖

Di Malaysia, terdapat 3 spesis pokok cincau yang telah dikenal pasti. 

1. Pokok cincau hijau jenis memanjat. 
     (Cyclea barbata)
    Terdapat dua ciri berbeza pada pokok 
    cincau jenis memanjat ini. Perbezaan 
    dapat dilihat pada permukaan daunnya. 
    Ada permukaan daunnya licin berkilat 
    dan ada yang mempunyai permukaan 
    daun yang berbulu.

Pokok cincau yang tumbuh memanjat di pagar


2. Pokok cincau perdu (Premma  
    oblongifolia)
    Pokok cincau ini merupakan tumbuhan 
    renek yang berkayu atau perdu. 


3. Pokok cincau hitam (Mesona spp.)
    Pokok ini tumbuh rendah dan berbatang 
    lembut dari keluarga pudina. Spesis 
    yang sering digunakan ialah Mesona 
    chinensis, Mesona procumbens 
    dan Mesona palustris
    Cincau yang terhasil dari daun ini akan 
    berwarna hitam.


RESEPI MENGHASILKAN CINCAU
-----------------------------------------------------

Bahan-bahan:
---------------------
1 liter air mineral
9 helai daun cincau (ada yang menggunakan segengam daun)


Cara memasak:
------------------------
1. Daun cincau dicuci bersih dan urat 
    kasar yang terdapat pada daun 
    dibuang.

2. Campuran air dan daun didalam 
    blender. Blend hingga halus. Daun ini 
    juga boleh diramas sehingga hancur. 
   (Boleh kurangkan penggunaan air jika 
    tidak mahu cincau yang lembik)

3. Tapis daun cincau yang telah hancur 
     dengan penapis bagi mengeluarkan air 
     lendiran daun cincau.

4. Masukkan air lendir cincau tadi ke 
    dalam bekas. Sejukkan didalam peti 
    sejuk.

5. Setelah beku, potong cincau dan 
     nikmati mengikut citarasa sendiri. 


Tidak banyak maklumat yang dapat akak kongsikan didalam artikel ini pada kali ini. Akak akan cuba update maklumat dari masa ke semasa jika berkaitan. In sya Allah. 


Alamak.... Terbayang keenakan cincau yang sejuk....


#InstitutPertanianTitiGantongPerak
#JabatanPertanianMalaysia

1/12/2020

No comments:

Post a Comment

APA ITU SONIC BLOOM DAN KESAN KEPADA PERTUMBUHAN POKOK?

Sonic Bloom ialah teknologi yang melibatkan kombinasi gelombang bunyi pada frekuensi yang tinggi dan nutrien untuk meningkatkan produktiviti...